​BEŞİKDÜZÜ’NE BUNLAR YAKIŞTI MI?

Gazetecilikte 35.yılımı doldururken yüzlerce, binlerce habere, etkinliğe gittik. Bu etkinliklerin yüzde yetmişi milli eğitimin yani okullarımızın düzenlediği etkinlikler oldu.
Çok güzel programlarla karşılaştım. Hafızalardan silinemeyecek programlar oldu. Unutamadığım mezuniyet programları oldu. Milli bayramlarımızın görkemli kutlandığı yıllar oldu. Sportif alanda birçok başarılar elde edildi.
Hepsi bunlar güzelde ispatı var mı? Alınan ödüllerde, bir kupa veya madalyanın dışında bana bir şey sunabilir misiniz?
Şunu demek istiyorum. Yapılan resmi ya da sivil etkinliklerin fotoğraf görüntüleri, kamera kayıtları var mı arşivinizde?
Hâlâ teknolojiden yararlanmıyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse  12 Mart programı, Çanakkale programı, M.Akif Ersoy şiirlerini okuma yarışması veya mezuniyet töreni yapan okulumuzun videosu çekildi mi? Okullararası spor yarışmaları ve törenleri görüntüleri, bayram kutlamaları görüntüleri var mı arşivinizde?
Cevabını ben de verebilirim: Hiçbirinin yok. Ne fotoğraf arşivleri var, ne kamera görüntüleri. Hiçbir okulumuzun, kurumumuzun bu konuda bir arşivi yok. Okulları teftişlerde etkinlik olarak sadece neler yaptınız soruluyor. Bunların görüntüleri var mı sorulmuyor. Milli Eğitim de okullarımızdan arşiv istemiyor. Yarın bir okul kapandığında o okulun geçmişine dair hiçbir belge elde yok.
Teknolojinin bu kadar geliştiği günümüzde cep telefonlarının fotoğraf makinelerinin işini gördüğü bir dönemde hâlâ bu etkinlikleri fotoğraflamak, okulda arşivlemek gibi bir alışkanlığımız yok. Okul diyorum da bu diğer kurumlar için de geçerli.
Bir başka kurumumuzu ele alalım. Kaymakamlık makamında bugüne kadar kimler oturdu. İlk kaymakamın törenle göreve başlamasının görüntülerini bulabilir miyiz?  Bu, yıl olarak kağıt üzerinde belli ancak, fotoğrafları var mı? Kamera görüntüler var mı? Hangi yıl kimler Beşikdüzü Kaymakamlığını veya Beşikdüzü’nü ziyaret etmiş. Nerelere uğramış. Var mı Kaymakamlık arşivinde?
Elli yıl sonra, seksen yıl sonra biri çıksa kitap yazmaya kalksa Beşikdüzü Kaymakamlarının resimlerini bulamayacak. Çünkü yok öyle bir arşiv.
Sormaya devam edelim: Müftülüğün var mı? Emniyet Müdürlüğünün var mı? Spor Müdürlüğünün var mı? Beşikdüzüspor’un, Beşikdüzü Yeşilköyspor’un, Poyrazspor’un var mı? Yıllarca düzenlenen futbol, basketbol, voleybol turnuvalarının var mı? Belediyenin var mı? Kapanan Yeşilköy ve Oğuz belediyelerinin var mı? Siyasi partilerin ilçe  teşkilatlarının var mı? Bunları çoğaltabiliriz. Hiç birinin düzgün bir arşivi yok. Böyle bir düşüncemiz bile yok. Bir türlü arşivin değerini anlayamadık!..
Hiç değilse bundan sonra yapılmaya çalışılsın. Bunlar yarın Beşikdüzü için çok değerli belgeler, görüntüler olacaktır. Ben burada Beşikdüzü üzerinden yazıyorum; bu arşivleme diğer ilçelerimiz için de geçerli.
Bizden bu eksikliğin giderilmesi yönünde bir hatırlatma. Yapılır yapılmaz ilgililere kalmış. Devlet bunları enazından resmi kurumlara mecburi tutsa belki olur. Çünkü mecburiyet olmayınca herkes bana ne diyor! Sonuçta böyle oluyor. Ortada hiçbir şey yok.
*    *    *
Beşikdüzü’nün sesi son yıllarda giderek kısılıyor. Bir çok yayın organı kapanmasına rağmen ilgilenmesi gerekenler sessizliklerini koruyorlar.  Üstelik en çok istifade edenler onlar olmalarına rağmen.
1985 yılında kısa bir süre bu görevi yapan Turgay Aydın’dan sonra en uzun soluklu ilçenin sesinin duyurulmasında görev yaptım. Hala daha da yapmaktayım.
Bu süre zarfından çıkan gazeteler ve yayınlanan haber siteleri oldu. İlgi ve destek olmayınca  daha sonra bunlar bir bir kapandılar. Gazetelerden Horon, sitelerde ise  imam arkadaşımız Mithat Güdü’nün kendi imkanlarıyla yayınladığı Doğru Haber61 ayakta kaldı. Heran ikisi de kapanabilir.
Trabzon’da çıkan gazetelerin bölge temsilcilerinden Hasan Bahadır emekli olunca gazetesinden ayrıldı. Trabzon’a haber yapmıyor. Diğer arkadaşımız Tuncay Hacıfettahoğlu Vakfıkebir Belediyesi’nde basın sorumlusu olarak göreve başlayınca artık aramızda onu pek göremiyoruz. Özellikle belediye haberlerini gazetelere servis etmekle meşgul. Artık ondan da yararlanamıyoruz. Ajans muhabiri M.Bülent Alp, zannedersem telefonu kimsede olmadığı için çağrılmıyor.  Allah şifa versin Muhammet Taş arkadaşımız, hastalığı nedeniyle basına hizmet veremiyor. Cemal Aksoy ağbimiz, büyük bir heyecanla başladığı gazetecilikte destek olmayınca çıkardığı Hakimiyet gazetesini ve haber sitesini kapattı.
Şimdi 1990 yılından buyana ilçede yayın hayatına son veren kurum ve temsilcilikleri belirtmek istiyorum:
1-Beşikdüzü Gazetesi
2-Bakış  Gazetesi
3-Ojektif Haber Gazetesi
4-Beşikdüzü FM radyosu
5-Beşikdüzü Haber Sitesi
6-Yeşilkıyı Haber Sitesi
7-Hakimiyet Gazetesi
8-Hakimiyet Haber Sitesi
9-Mavi Karadeniz Televizyonu Temsilciliği
10-TRT  Temsilciliği
11-Anadolu Ajansı Temsilciliği.
12-Doğan Haber Ajansı Temsilciliği. Ayrıca okul gazete ve dergilerimiz. Artık Beşikdüzü’nün basında sesi çıkmıyor. Sustu Beşikdüzü. Oralı olan yok.
Bunların % 99’u sahip çıkılmadığından kapandı. Üstelik kültür diyarı denilen ilçede!.. Beşikdüzü’ne bunlar yakıştı mı? Cevap sizin. Eğer yakışmışsa, başka söze gerek yok.
Ahmet SARAÇ
horongazetesi@hotmail.com
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri