EYNESİL TARIM'DA ATAĞA GEÇTİ

EYNESİL TARIM'DA ATAĞA GEÇTİ

EYNESİL TARIM'DA ATAĞA GEÇTİ
eynesil
G.Tarihi: 28.05.2017 11:25
2731 Okunma
0
Eynesil tarımda atağa geçti
Eynesil’in Adaköy Köyünde topraksız marul yetiştirilecek. Bir süre önce köyde mantar üretimi deneme çalışmaları başarı ile sonuçlanmasından sonra şimdide su içerisinde topraksız marul yetiştirilmek için çalışmalar başlatıldı.
Köy sakinlerinden İşadamı Hüseyin Bayraktar’ın öncülük ettiği gençler, Eynesil Kaymakamlığı ve İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü tarafından da destekleniyor.
İşadamı Hüseyin Bayraktar yeni tarımsal üretim modellerine ve turizme dayalı girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, “Köyümüzden çok sayıda aile başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere göç etmiş, etmeye de devam ediyor. Göçün önlenmesi, hatta tersine çevrilmesi için bazı girişimlerde bulunduk. Köyümüzde ekonomik olarak sadece fındık tarımı yapılmaktadır. Köyde ikamet eden birkaç aile ile birlikte çalışarak alternatif ürün olarak, ” Ne yapabiliriz?” konusunda çalışmalar başlattık. Bu konuda İlçe Kaymakamlığımızdan ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzden destek istedik. Sağ olsunlar bize son derece olumlu katkıları oldu. 
İlk olarak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği içinde mantar yetiştiriciliği kursu açıldı. Bu kurs sonunda köyümüzde mantar yetiştirildiğini gördük. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Fadıl Öztürk’ün köyümüzde topraksız tarım yöntemiyle serada marul yetiştiriciliği de yapılabileceğini belirtmesi üzerine bu konuda da çalışmalar başlattık. Çarşamba ilçesinde su ile marul ve kokobit içinde çilek yetiştirilen seralarda incelemelerde bulunduk. 
Yerinde gördüğümüz bu seralardan köyümüzde de yapılması için finansman kaynakları arayışı içerisindeyiz. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz bize hibe projelerden nasıl yararlanacağımız konusunda rehberlik ediyor. Bu konuda proje fikirlerimizi hayata geçirecek kaynaklar bulacağımıza inanıyorum. Amacımız köydeki göçü durdurmak, hatta terinse çevirmek ve köyde kalan ailelere gelir getirici tarım yapmalarını sağlamaktır. Bizlere desteklerini esirgemeyen Kaymakamımıza, Belediye başkanımıza, Ak Parti İlçe Başkanımıza, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüze, İl Genel Meclis Üyelerimize ve Ziraat Odası Başkanlığına çok teşekkür ederim.” dedi.
Samsun’daki seralarda incelemelerde bulunan Eynesil Kaymakamı Yılmaz Kurt, Ak parti İlçe Başkanı Fatih Cansız, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fadıl Öztürk, İl Genel Meclis Üyesi Gürsel Yılmaz, İş Adamı Hüseyin Bayraktar, Ziraat Odası Başkanı Orhan Musaoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri sera sahiplerinden bilgi aldılar. 
Çarşamba İlçesinde Su ile topraksız olarak marul üreten Ersin Durak,“Topraksız tarım tamamen suyun içerisinde toprakla hiç bir bağlantısı olmadan sebzelerin yetiştirilmesi olarak tanımlanabilir. Su kültürü ile tarım birkaç şekilde yapılabilmektedir. Bizim uyguladığımız akan su kültüründe belli aralıklarda borular (PVC) içerisinden su dolaştırılarak köklerin sürekli sulanması, su içerisinde tutulması sağlanmaktadır. Bu düzenek ile ilgili olarak Eynesil’deki yetkililere ve üreticilere her türlü yardıma hazırız.”dedi. Ahmet CEYLAN
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri