YURT-KUR ÖĞRENCİLERİNDEN YEŞİL CAMİ ZİYARETİ

Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrencileri, Eynesil Yeşil Cami Eynesil Hayırlı İşler Yapma ve Yaptırma Derneği tarafından 1987 yılında temeli atılarak inşaatına başlanarak, 28 yıldan bu yana titiz bir işçilikle yapımı devam eden Yeşil Camiyi ziyaret etiler.

YURT-KUR ÖĞRENCİLERİNDEN YEŞİL CAMİ ZİYARETİ
eynesil
G.Tarihi: 03.05.2016 00:35
3816 Okunma
0
YURT-KUR ÖĞRENCİLERİNDEN YEŞİL CAMİ ZİYARETİ
Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrencileri, Eynesil Yeşil Cami Eynesil Hayırlı İşler Yapma ve Yaptırma Derneği tarafından 1987 yılında temeli atılarak inşaatına başlanarak, 28 yıldan bu yana titiz bir işçilikle yapımı devam eden Yeşil Camiyi ziyaret etiler.
Eynesil Hayırlı İşler Yapma ve Yaptırma Derneği Başkanı yardımcısı Ramazan Okur öğrenci ve yöneticilerden oluşan ziyaretçilere cami ile ilgili bilgiler verdi.
Ramazan Okur,” Cami yapımı konusunda Osmanlıdan ve Selçuklulardan gelen geleneğin Cumhuriyet döneminde devam edemediğini görüyoruz. Cumhuriyet döneminde sadece namaz kılma ihtiyacını karşılayan binalar yapılmıştır. Geçmiş, sadece kopya etilmişse de bu kopya dahi tutturulamamıştır. Cumhuriyet Türkiye’sinde de geçmişten gelen sanat töremizin geçmişten geleceğe intikalini sağlayabilecek ne yapmak lazımın temelleri bu camide atılmıştır. Bu camide hem Selçukludan (Beylikler döneminden ), hem de Osmanlıdan çok önemli noktalar buraya alınmak suretiyle bir kompoze oluşturulmuş ve bundan hareketle daha ileriye doğru neler yapılabilinirliğinin temelleri atılmıştır. Tabii ki bu zor bir iş, İlk defa Eynesil’de var. Bunu iddia ederek söyleyebiliriz. Yanı bir İstanbul, bir Ankara bir adana bir Bursa’da bile böyle bir çalışma yok.” dedi.
Camının yapımında boya kullanılmadığını belirten Ramazan Okur, “Mihrap Selçuklu, Kuzey Kapısı ve Kubbe düzeni Osmanlı. Ama burada hiç boya kullanılmamıştır. Süslemeler renkli taşlar ile yapılmıştır. İşin en orijinal taraflarından biriside budur. Bu ne Selçukluda var, gerçi Selçuklu zamanında boya pek kullanılmamıştır, ama Osmanlı’da boya var. Bizde boya yok. Tamamıyla taş olması da biraz daha Selçukluyu andırıyor. Biz oralardan esinlenirken yeniyi de unutmadık. Kendi katkılarımız da oldu. Mesela minber. Minber bir yerden alma değil. Osmanlının Kanuni’den sonraki hiçbir minberi bunu tutmaz. Ama önceki minberler, yanı Beylikler Dönemi, Osmanlının Beylikler dönemindeki minberleri kalitelidir. Kuzey Kapısını Osmanlıdan aldık. Tokat Hatuniye (Meydan) Camii'nin kitabe kısmında o camiyi yapan kişiler ile ilgili bilgiler var. Biz bunun yerine, tezellül, tazarru ve nefse hâkimiyet ( Alçak gönüllülük, yürekten Allah’a yalvarma ve yönelme, nefsin aşağı isteklerine mani olmak) , biz buraya bunları Kur-an’dan ayetlerle işledik. Orada gördüğünüz ayetler düşünülerek alınmıştır. Bu anlamları içeriyor. Birçok eserde bunlar da yok. Bunları yaparken, günümüz insanına, dinin özünü gerçekçi bir anlayışla sunabilmenin esprilerini yerleştirmeye çalıştık. Gelecek nesillerimizin geçmişi bilmesini istedik. Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez.” dedi.
Ziyareti tertip eden Kredi ve Yurtlar Kurumu Eynesil Kız Öğrenci Yurt Müdürü Nuran Karpuz ve İdareci Hayriye Dilek, öğrencilere yönelik olarak bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirterek, kendilerine ve öğrencilere bilgi veren Eynesil Hayırlı İşler Yapma ve Yaptırma Derneği Başkanı yardımcısı Ramazan Okur’a teşekkür ettiler.

Ahmet CEYLAN
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri