KARADENİZDE SOMON BALIĞI HASADI

Samsun’da Türk Somonu Hasadı

KARADENİZDE SOMON BALIĞI HASADI
Karadeniz
G.Tarihi: 04.07.2021 08:02
1229 Okunma
0
Samsun Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;
   İlimiz Yakakent İlçesinde Denizlerde Yüzer Ağ Kafeslerde Yetiştirilen Türk Somonu Hasadının sonuna gelindi. Bafra İlçesi Derbent Barajında 500-600 gram ağırlığa kadar yetiştirilip sonrasında Kasım, Aralık Aylarında denize canlı olarak alınan ve burada 5-6 ay süreyle yetiştirilip 3,5-4 Kg ağırlığa ulaşan ve Halkımız tarafından Türk Somonu olarak adlandırılan Büyük Alabalığın Hasadı tamamlandı.

           Yakakent İlçemizde Özel bir firmaya ait tesisin 10.06.2021 tarihindeki Türk Somonu hasadına; Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Yakakent Kaymakamı Fatih EROĞLU, Yakakent İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman AKMAN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü İcabi ÇAĞAN, Teknik Elemanlar ve Yetiştiriciler katılım sağlamışlardır.

           İl Müdürü SAĞLAM burada yapmış olduğu konuşmada; "Samsun İlimizde Su Ürünleri Yetiştiriciliği yapan ve yetiştiricilik belgesi almış toplam 36 (otuz altı) adet tesis bulunmaktadır. İlimiz su ürünleri yetiştiricilik üretiminin önemli bölümünü Derbent Baraj Gölü ve Yakakent açıklarında Karadeniz'de üretim yapan tesislerimiz oluşturmaktadır. İlimiz su ürünleri yetiştiriciliği proje kapasitesi 16.990 ton yıl olup, 11.233 ton/yıl alabalık, 5.688 ton/yıl levrek üretimine olanak verebilmektedir. 

           Derbent Baraj Gölü'nde 14 adet, Yakakent İlçesinde Karadeniz'de 11 adet su ürünleri Yetiştiricilik Tesisi bulunmaktadır. 2020 yılında bu iki su rezervinde ağ kafeslerde 8.261 bin ton alabalık üretimi gerçekleşmiştir. 2020 yılında 5.911 ton iri alabalık (1,25 kg ve üstü) üretimi gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında toplam su ürünleri yetiştiriciliği fiili üretimimiz 12.569 ton olarak gerçekleşmiştir. (Levrek + Alabalık).

           Derbent baraj gölünde yetiştirilen alabalıkların bir kısmı iç piyasada tüketilip, büyük bir kısmı ise ortalama 500-600 gr ağırlığa ulaşınca Yakakent ilçemizde bulunan su ürünleri yetiştiricilik tesislerine canlı olarak nakledilmekte, denizde 3,5-4 kg ağırlığa ulaşıncaya kadar büyütülmektedir. 1,25 kg ve üzeri büyütülen alabalıklar Karadeniz somonu ve Türk Somonu olarak adlandırılmakta ve genellikle ihraç edilmektedir.

           Karadeniz yapısı itibarı ile (sıcaklık ve diğer kimyasal içerik) bu alabalık türünün yetiştiriciliğine çok uygun olup, uygun dönemlerde (Ekim-Kasım ayından Mayıs ayı sonuna kadar) denize alınan balıklar çok hızlı büyüme kaydedebilmekte ve lezzeti itibarı ile tercih edilmektedir. Bu nedenle son yıllarda özellikle Japonya ve Rusya'dan Karadeniz somonuna talepler artmıştır. Son yıllarda Japonya'dan gelen talepler üzerine tesislerimiz, planlamalarını bu yeni taleplere göre revize ederek, iri alabalık üretimlerini artırmaya karar vermişlerdir. 2021 yılında iri alabalık üretiminin 7 bin ton civarında olması beklenmektedir.

           İlimiz su ürünleri yetiştiricilik tesislerinde yaklaşık 150 kişi istihdam edilmekte olup, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri ile beraber bu rakam 300 kişi civarına ulaşmaktadır.

           İri alabalıkların et renk kalitesinin Japon piyasasına göre tutturulabilmesi için balıklar Türk Gıda Kodeksine uygun renk pigmenti içeren yemlerle beslenmekte ve ihracata sunulmaktadır." dedi.

 

 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri