FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİNDEN GÜZEL BİR ARAŞTIRMA!

TİREBOLU İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİNDEN GÜZEL BİR ARAŞTIRMA!

FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİNDEN GÜZEL BİR ARAŞTIRMA!
Tirebolu
1754 Okunma
0


Okul ödevi için Trabzon’un Çal Mağarası’na giden  Şahin Yiğiter, Saklı Cennet olarak nitelendirilen mağaradan çok ilginç görüntüler ortaya çıkardı…


 Tirebolu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3’ncü sınıf öğrencisi Şahin Yiğiter, okul ödevi için gittiği Trabzon’da ortaya çok güzel görüntüler çıkarırken, bölge turizmine 15 yıldır hizmet veren Çal Mağarası’ında bulunan Saklı Cennet’te maviyle yeşilin buluşmasını, bakın ne şekilde kaleme aldı. İşte Yiğiter’in Trabzon izlenimlerinden edindiği Saklı Cennet ile ilgili kaleme aldığı ödev:

Trabzon’un Düzköy ilçesinde bulunan yaklaşık 1050 metre yükseklikte olan ve “Dünya’nın en uzun ikinci mağarası” olarak kabul edilen Çal Mağarası; içindeki sarkıt ve dikitlerden oluşan doğal şekilleri, şelaleleri ve göletleriyle yaz-kış turistlerin ve çevre halkının ilgisini çekiyor.  1996 yılında Trabzon halkı tarafından keşfedilen Çal Mağarası, 2000 yılında Trabzon İl Özel İdaresi tarafından çeşitli düzenlemeler yapıldıktan sonra 2003 yılında halkın ziyaretine açılmıştır. Mağaranın girişi, geniş olmakla birlikte içerisindeki genişlik sürekli değişmektedir. Tavan yükseklikleri kırık sistemlerine bağlı olarak büyük değişkenlik göstermektedir. Mağaranın şekli Çal Mağarası bir yer altı su kanalıdır.

Mağara, girişte 200 metrede iki kola ayrılmaktadır. Sola ayrılan kol yaklaşık 150 metre uzunluktadır. Sağ kolun ulaşılabilen kısmı ise 400 metredir. Kolun yaklaşık 60 metresinde küçük bir göl ve üstünde şelalesi bulunmaktadır. Yukarısında ise geniş bir gezme alanı mevcuttur. Yerin 400 metre altı inişli çıkışlı değil, düz devam etmektedir. Mağara içinden geçen deresiyle de dikkat çekiyor. Mağaranın içerisinde bulunan sarkıtlar, dikitler ve daha farklı pek çok doğal şekiller yüksekliği zaman zaman düşürse de bu ziyaretçileri rahatsız etmeyecek seviyededir. Faya bağlı olarak gelişen mağaranın 8 milyon yılda oluştuğu tahmin ediliyor. Mağaranın 1 kilometre uzunluğuna kadar ulaşılabilen ancak birçok kısmı halen tam olarak keşfedilmeyen bölümü, konaklama sorununun çözümü mağaranın içindeki yürüyüş yolunun uzatılması ve ışıklandırmanın geliştirilmesiyle yılda 50 bin turistin gelmesi hedefleniyor.  Ayrıca, mağaradaki temiz havanın astım hastalarına ve nefes almakta sıkıntı çeken hastalara da iyi geldiği söyleniyor.

Mağara’nın son düzenlemelerinde büyük katkısı olan Nedim Demir, 2000 yılından beri mağaranın temizliğinden ve giriş-çıkışlarından sorumlu birisi. Gelen ziyaretçilere rehberlik görevi üstlenen Demir’den Çal Mağarası’nın gizemini dinledik. İşte Demir’in mağara için kullandığı ifadeler:

“Bölge turizmine 15 yıldır hizmet veren ve yerin altındaki “Saklı Cennet” olarak nitelendirilen mağara, köy halkı tarafından bir kurtuluş olarak görülmektedir. Mağara’yı ilk iki ayında 3 bine yakın yerli-yabancı turist ziyaret etti. Turizm sezonunun başlaması ile bu rakamın giderek artacağı söyleniyor ve Çal Mağarasının da daha büyük bir marka haline gelmesi için çalışmaların yapılması gerekiyor. Çal Mağarası yeşil alanlarda yer geçirmek istemeyen turistler için adeta saklı bir cennet konumundadır.  Amaç, tarihi doğal değeri olan Çal Mağarasını dünyaya en iyi şekilde tanıtarak, turizm potansiyelini artırmaktır. Mağarayı ziyarete gelen yerli yabancı turistler arasında Araplar yoğun ilgi gösteriyor.”

Böylesine güzellikleri bünyesinde barındıran, maviyle yeşilin o muhteşem uyumunun birleştiği Trabzon’un Saklı Cennet’i, her mevsim ziyaretçilerine güzellikler sunmaktadır. Gidip görmek gerçekten harika bir olay.

Haber:Mahmut BORA - TİREBOLU
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri