FINDIKTA KÜLLEME İLE İLGİLİ KONFERANS

FINDIKTA KÜLLEME İLE İLGİLİ KONFERANS

FINDIKTA KÜLLEME İLE İLGİLİ KONFERANS
Tirebolu
G.Tarihi: 20.11.2016 00:25
2558 Okunma
0
Karadeniz Bölgesinde son yıllarda fındıkta görülen ve kalite kaybıyla verim düşüklüğüne neden olan Külleme Hastalığı ile ilgili araştırma ve inceleme çalışmaları aralıksız olarak devam ederken; Tirebolu İlçe Tarım Müdürlüğü, düzenlediği bir konferansla üreticileri bilgilendirdi.

14 Kasım Pazartesi günü Tirebolu’da düzenlenen konferansa Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Dr. Arzu Sezer sunumcu olarak katıldı. İlçenin merkez okullarından Dumlupınar İlkokulu Salonunda saat 14’te gerçekleşen konferansaKaymakam İsmail Ayhan Tavlı ile Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullahoğlu’nun yanı sıra muhtarlar, fındıkla ilgili bazı kuruluş temsilcileri ve üreticiler de katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Gencan, üreticilere bazı uyarılarda bulunarak, fındıkta kalite ve verimin arttırılması konusunda zararlılarla mücadelenin önemine dikkat çekti. Konuşmasında, fındığın; yörenin en önemli geçim kaynağı olduğunun altını çizen Gencan, “Bu üründe görülen hastalıklarla ilgili mücadelede biz, kurum olarak her zaman üreticilerimizin yanındayız. Üründe verim ve kaliteyi arttırmak için gerekli mücadeleyi gelin hep birlikte yapalım ve bahçelerimizden asla vazgeçmeyelim” diyerek, sözü konferans sunumcusu Dr. Sezer’e bıraktı.
KÜLLEME HASTALIĞI SON YILLARDA ÇOK YAYGINLAŞTI
Tirebolu’daki konferansa sunumcu olarak katılan Dr. Arzu Sezer, slayt gösterileri eşliğinde Külleme Hastalığı ile ilgili detaylı bilgiler aktardı. Dr. Sezer, Fındık Araştırma Enstitüsü olarak söz konusu hastalıkla ilgili çok geniş ve detaylı araştırma ve incelemeler yaptıklarını belirterek, bu hastalığın Doğu Karadeniz Bölgesinde daha yoğun şekilde görüldüğünü, hastalık nedeniyle verim ve kalitede önemli düşüşler olduğunu kaydetti.

Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanı Sezer, kurum olarak il bazında yapılan inceleme ve araştırmaların sonuçlarını ilgili bakanlığa ilettiklerini açıklayıp, bu konuda bakanlık nezdinde gerçekleşen çalışmalar neticesinde ortaya çıkarılan raporlar doğrultusunda gerekli uygulamalarda bulunulduğunu kaydederken; külleme hastalığı ile ilgili mücadelede kendilerine tavsiye niteliğinde verilen yöntemlerin kullanıldığını öne sürdü ve “Yöremizde son yıllarda önemli artış gösteren ve ürünlerimizde değer kaybına neden olan hastalıkla ilgili mücadelemiz artarak devam etmektedir. Üründe kaliteyi etkileyip verimi düşüren söz konusu hastalıkla ilgili kültürel yöntemlerin yanı sıra ilaçlı mücadeleyi de sürdürmekteyiz. Amacımız, üreticilerimize yardımcı olmak, üretilen ürünlerimizde verim ve kalitenin arttırılmasını sağlamaktır. Bunu da yerine getirmek için bakanlığın bize verdiği talimatları uygulamak durumundayız” dedi.

Konferansın son bölümünde, üreticilerin hastalıkla ilgili soruları ve talepleri de değerlendirildi. Külleme hastalığı konusunda araştırmacıların ve uzmanların tam randımanlı bir çözüm yolu gösteremediğinden yakınan bazı üreticiler, “Bu konuda biz ne yapacağımızı ve ne gibi bir mücadelede bulunacağımızı bilemiyoruz. Devlet bu konuda mutlaka kalıcı bir çözüm yolu bulmalı, yoksa tek güvencemiz olan fındığımız da elden gidecek” şeklinde feveranlarını dile getirdiler.
Mahmut BORA-TİREBOLU
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BENZER HABERLER

VİDEO GALERİ

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri