GİRESUN TARİHİNDEN BİR YAPRAK: YEŞİLTEPESPOR (2)

GİRESUN TARİHİNDEN BİR YAPRAK: YEŞİLTEPESPOR (2)
 
Mevlüt KAYA
 
(Aksu dergisinden, Yeşiltepesor’un kuruluşunu naklettiğimiz kısımla, geçen haftanın devamı)
“…Müteakip günlerde Osmaniye mahallesinde Saytaş elektrik fabrikası avlusu içerisinde bulunan küçük bir binada birinci idare heyeti seçilmiştir. Bu heyet kulüp reisliğine Şükrü Turgut Sarıbayraktar’ı seçmiştir…
Hemen o hafta içerisinde kulüp Yeniyol’da Bay Mehmet Argun’un binasına nakil olunmuştur. Ve orada bir sene kadar çok hararetli ve faydalı çalışmalarda bulunmuştur.
1932’de reisliğe seçilen Şükrü Turgut Sarıbayrakdar 1933, 934 senelerinde de bu mevkide bırakılmış ise de bu senenin ortalarında başka yere tahvili memuriyet etmekle kulüp bir zaman Bay Ali Yılmaz ve Bay Mustafa Karamanlı tarafından idare edilmiştir. 1935 senesinde Bay Ali Arif Larçın 1936 senesinde Doktor Bay Hicabi Karadeniz seçilmiştir. 1937 senesinde tekrar Şükrü Turgut Sarıbayrakdar reis olmuş, 938 senesinde yine reisliğe seçilmiştir.
1939’da Şükrü Aksu reisliğe seçilmiş ve ancak beş altı ay kadar kalmış ondan sonra yeni seçim yapılarak tekrar Şükrü Turgut Sarıbayrakdar reis seçilmiştir.
1940’ta yapılan seçimde Bay Cemal Bora reisliğe seçilmiştir.” (Giresun Sporunun Geçmiş Zamanlarına Bir Bakış”, Aksu, cilt: 3, sayı: 25-26, 9-10, 29 Birinciteşrin 1940, s. 40-41, Hüseyin Gazi Menteşeoğlu Özel Arşivi).
Yeşiltepe Spor Kulübü’nün kurucu ve yöneticileri arasında; Şükrü Turgut, Hakkı Damcı, Süleyman Yılmaz gibi isimlerin yanı sıra Çimşitzade Sabri Ahmet Bey, Sakizade Mithat Bey, Yusuf Ağazade Hüseyin Naci Bey, Muallim Ahmet Bey ve Molla Hasanzade Sabri Ali Bey de yer alıyordu. Kulüp, 1932’de resmen kurulmuş olsa da mahalli olarak daha önceki yıllarda spor faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bilinmektedir. Yeşiltepe’den öncesine bakılacak olursa; 1914’te İdman Yurdu, 1921’de Gençler Birliği, 1923’te Türk Ocağı, 1925’te Hilal Spor Kulübü ve Giresun Spor Kulübü, Giresun tarihinin futbol ve diğer spor dallarındaki ilkleridir. Yeşiltepespor’dan sonra da farklı spor kulüpleri kurulmuştur. Yeşiltepe Spor Kulübü, futbolun yanı sıra, atletizm ve deniz sporlarına yönelmiş, sporla beraber gençlerin müzik ve sahne faaliyetlerini geliştirmek amacıyla önemli atılımlar yapmıştır (Mesut Özkaya, Giresun’da Spor, 1923-1986, Ankara 1987, s.18-19, 23, 25).
4 Ağustos 1933’te o dönemki üç spor kulübü olan Hilalspor, Giresunspor ve Yeşiltepespor kulüplerinin temsilcilerinin katılımıyla Mıntıka Heyeti Kongresi yapılmış, mıntıka heyetine seçilen yöneticiler şöyle belirlenmişti: Reis Muzaffer Bey, İkinci Reis İbrahim Celal Bey, Müfettiş Ali Bey, Muhasip Avni Şen, Katip Şükrü Turgut Bey olmuştu (Özkaya, 1987, s.20).
1934’te Yeşiltepesporlu bazı futbolcuların adları şöyledir: Cüccülü Mehmet, kaleci Yunus, Muhittin, Muzaffer, İsmail, Şeref, Süleyman, Mithat, Abdullah, Arap Mustafa, Sadık. 1937’de ise Nazmi Solak, Selahattin Albayrak, Abdurrahman, Ahmet Yücesan, Orhan Nakipler, Muzaffer Ergun, Nihat Hızır Çepoğlu gibi isimler Yeşiltepespor’un futbolcuları arasındaydı (Özkaya, 1987, s.26).
Aksu dergisinin kısaca değindiği, Yeşiltepespor’un 1937 yılındaki kongresinde seçilen yönetici kadronun ayrıntıları aşağıda verilmiştir:
Başkan Şükrü Turgut
Başkan yardımcısı Şükrü Aksu
Muhasip Refik Durukan
İdare Müdürü Süreyya Ozan
Veznedar Ahmet Barde
Sekreter Mehmet Yılmaz
Üye Ali Saim Bozbağ (Özkaya, 1987, s.25) –Devam edecek-
 
 
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

BU HAFTA OKUNANLAR

BU HAFTA YORUMLANANLAR

ANKET

Türkiye′de salgını önlemek için alınan ek tedbirler yeterli mi?
İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri